Hoj-O-Mat drivs av Alexander Svartvatten, som har svårt att hålla fingrarna borta från alla olika syltburkar, men varför undvika så mycket skoj?!
Av den anledningen går det anlita honom för både det ena och det andra.
Här nedan får du lite töntigt tankegods som bl a berättar om vikten av kreativitet, tillkomsten av Hoj-O-Mat och lite annat.

Visst känner du också igen dig i att någon gång ha sagt:
Det här är ju svinbra! Varför har det här inte gjorts tidigare?
En del ting, när de betraktas i efterhand, ses som så självklara och relativt lätta att åstadkomma, att vi inte kan förstå att det inte varit en del av vår verklighet långt tidigare. Du vet: Banbrytande tjänster, otroliga konstnärliga uttryck, nya arrangemang, nya synsätt, osv.
Med vad beror det på?

– Det är som det är, hör vi ibland en del människor säga. Som om det var en naturlag att allt är statiskt. Det kan vara lätt att vaggas in i såna föreställningar. De skapar även en viss trygghet. Vi vet vad vi har. Samhällen tenderar också att i varierande grad vara mer eller mindre öppna och tillåtande. Får vi sticka ut? Hitta en annan väg? Eller ska vi hålla oss på mattan och inte göra så mycket väsen?
Det är väl alltid en fråga om balans, men inget tillstånd i livet eller samhället kan någonsin vara som det alltid varit, då hade mänskligheten dukat under långt innan den ens blivit människa.

Om något nytt ska kunna uppstå, så är det ett måste att avsätta tid till egna tankar. Att lyssna till sina drömmar. Att fantisera och utföra eget skapande. Och det hänger även ihop med att ha tråkigt. Att inte ständigt vara så snabb på att fylla ut tomrummen i livet med något färdigserverat – att scrolla i sociala medier, kolla serier, läsa en bok, snacka-skit med nån kompis. Då ger vi aldrig någon plats till eget tänkande. 
För fantasin befinner sig bortom det redan färdiga. Det vedertagna. Utan den – inga nya böcker, inga nya serier, inga uppfinningar. Inget.  

Hoj-O-Mat uppstod efter en sån där smäll i väggen – när det bara blev för mycket, men som inte nådde förståndet innan smällen var ett faktum. Den livskrisen karvade ut ett mellanrum som gav tid till eftertanke och fortsatte med en lek i det där mitt-i-mellan-landet där allt är tillåtet.
Och det är då en ibland måste lägga skeptiska tankar åt sidan och bara prova.

Alexander är utbildad som konstnär och designer inom nya medier. Nyfikenheten att lära, tänka och göra nytt har alltid funnits där. Det har bl a resulterat i en del konstnärliga verk och påhitt som Den STORA Cykelfesten och Den STORA Burgarfesten.

 

Den STORA Cykelfesten (2018, 2019)

Vi är verkligen många som har en nära relation till cykeln. De flesta av oss vardagscyklar, vi använder den som utflyktsfordon, för träning, för att skjutsa våra barn.

Cyklingen spelar en stor roll i att stärka den allmänna folkhälsan i form av ökad rörelse. Men om fler tar cykeln får vi även plats för mer av annat (spårvagnar, separerade cykelbanor, träd, uteserveringar, osv) i våra städer när det är mindre av bilparkeringar och mindre av köer. Vi minskar därmed även svåra skador i våra kroppar genom bättre stadsluft pga mindre skadliga utsläpp från bilar.
Cykeln utgör en även stor faktor i främst den lokala omställningen för att minska varje kommuns utsläpp av klimatskadliga gaser.

Men om vi jämför med bilen, så saknar cykeln festivaler och parader till dess ära. Och så kan det ju inte fortgå!
Därför skissade Alexander kring 2016 fram ett scenario med cykel-tematiskt pampig parad och festival med scenuppträdanden.

Det är med stor glädje (och sjukt enträget arbete tillsammans med Cykelstaden i Umeå och Studiefrämjandet), som Alexander kan se sitt festivalbarn återfödas år efter år sedan starten 2018!
Delta gärna framöver som medarrangör, volontär eller cykla med oss i paraden!

Den STORA Burgarfesten (2015)

För vem som helst som inte är veg*an, så kan det vara svårt att greppa hur kul den här idén faktiskt var. Betänk då följande: Umeå har (fortfarande) inget renodlat veganhak trots kanske högst andel veganer per capita i Sverige. Ätställen har och hade möjligen en sömnig veganrätt på menyn och sannolikt ingen vegansk efterrätt. Eller så har de bara nån vegankaka men inget mer närande.

Nu erbjöds två olika och helt veganska burgare av tempeh respektive linser-rödbeta, med sallad, tomat, aubergine, ost och dressing, veganska milkshakes, coleslaw, kaffe, etc SAMT Livemusik!

Suget var enormt och översteg alla förväntningar med 120 förbetalda gäster och ytterligare hundratals personer köandes utomhus en kall kväll i november, varav bara några tiotal kunde bjudas in!
Festen var och är fortfarande sannolikt Umeås första och största helt veganska burgar-event någonsin. (i samarbete med Studiefrämjandet)

En överlevnadsfestival

Under 2014 placerades mången mänsklig aktivitet under lupp i festivalen Survival Kit, där Alexander var anställd som projektets ledare (för föreningen Verkligheten).

Festivalen ville förstå den värld vi lever i med alla dess kriser och komplexitet, men också reflektera kring dess framtid i utopi som dystopi – hur vi på radikalt mindre destruktiva sätt skulle kunna fortsätta att skapa, älska, äta, resa, leva, och samtidigt: vad sker om vi inte gör det?

Survival Kit är det mest omfattande projektet i Alexanders portfolio, med ett 60-tal konstnärer, musiker, poeter, författare och regissörer som direkt involverade och fler därtill i alla förberedelser på de många platser som aktiverades under de två månader som festivalen pågick.

Matkurser med veganska tricks och tips

Hur görs veganska såser, majonäs och pålägg? Vad är aqua faba och hur används det? Finns det goda veganska ostar? Vad är tempeh?

Alexander har som ambition att hålla årligt återkommande matkurser, senast under 2019 med Studieförbundet Vuxenskolan. Kommande kurser sannolikt helt i egen regi.
De inträffar oftast kring vinter-vår. Anmäl gärna ditt intresse eller köp presentkort åt en vän, så får du en notis när det börjar närma sig och kan då ta ställning till om du vill vara med eller inte.

Tanken är att utgå från deltagarnas egna preferenser och nivå och anpassa kursen därefter. Utöver praktiska moment, pratas det även om populär mytbildning kring vegankost, om Livsmedelsverket, hur otroligt bra det är med fermentering och generella samtal kring produkter och näringsinnehåll.

Allt matigt som vi gör äter vi tillsammans och det vi inte orkar får deltagarna ta med sig hem. Ett vanligt upplägg är tre tillfällen på tre timmar vardera som inklusive ingredienser kostar mellan 900-1400kr/person.

Intervjuer, samtal och presentationer

Under arbetet som verksamhetsansvarig gallerist (Verkligheten 2011-2018) har Alexander tillsammans med utställande nationella och internationella konstnärer, arrangerat en mängd utställningar, föreläsningar, spelningar och andra arrangemang. Arbetet har även innefattat sammanfattningar och översättningar av konstnärsskap/verk samt presentationer av dessa i text och tal på svenska och engelska.

Konst, foto, film och annat kreativt

Alexander kan anlitas för lite allt möjligt kreativt arbete.
Klicka ovan för att besöka sajten Interplay där du hittar mer info.