Hoj-O-Mat

Hoj-O-Mat drivs av Alexander Svartvatten, som har svårt att hålla fingrarna borta från alla olika syltburkar, men varför undvika så mycket skoj?!
Av den anledningen går det anlita honom för både det ena och det andra. Och för att du som är lite extra nyfiken bättre ska förstå vem Alexander egentligen är, så bjuds här nedan på lite lagom med skryt och förslag på i vilka vatten som det passar bäst att plaska runt i tillsammans.

Alexander verkar som bäst i mellanrum. I områden som vissa säger “hamnar mellan stolar”. I det gränslandet som ingen tänker på eller få bryr sig om, föds idéer som kan växa till något nytt.
Det kan innebära olika tjänster, konstnärliga uttryck, i textform, websajter, publika anföranden och evenemang.

Alexander gillar när befintliga organisationer och privatpersoner öppnar upp det där mellanrummet i sig själva och välkomnar nya inspel. Med andra ord bjuds han gärna in för samtal. Idealiskt så kan vi prata om sådant medan vi äter en måltid från Hoj-O-Mat. (små föreningar och privatpersoner betalar inget extra för ett första samtal.)

Ett sådant möte kan handla om att våga visionera kring det som är möjligt här och nu – konkreta hållbarhet- och utvecklingsfrågor. Om cykling, om mat, om digitalisering, om enkla åtgärder för att lyckas lite bättre i sin organisation, sitt sätt att leva, osv. Kort och gott om hur vi kan använda vår kreativitet i praktiken för att lösa vardagliga samhällsproblem.

En del ting är så självklara och lätta att åstadkomma, att när vi efteråt ser tillbaka så förvånas vi ofta över att det inte hade gjorts långt tidigare! Därför måste vi våga se lite bortom de ramar som begränsar vårat tänkande!

Det går även bra att ta ett större steg och delta i mer workshop- eller kursbaserat lärande, där Alexander introducerar en arbetsform utifrån vilken vi skapar eller lagar tillsammans en hel dag eller vid flera tillfällen.

Det kan handla om att laga prylar. Bygga en cykelvagn, göra tempeh, eller att under inspirerande former skapa i 3D / bygga spel, liksom att generellt nörda ned oss i det som kallas maker- lagar- och fixarkultur.

– Alla kan, det handlar bara om att vilja och våga och truga på tills det går!

Den STORA Cykelfesten (2018, 2019)

Vi är verkligen många som har en nära relation till cykeln. De flesta av oss vardagscyklar, vi använder den som utflyktsfordon, för träning, för att skjutsa våra barn.

Cyklingen spelar en stor roll i att stärka den allmänna folkhälsan i form av ökad rörelse. Men om fler tar cykeln får vi även plats för mer av annat (spårvagnar, separerade cykelbanor, träd, uteserveringar, osv) i våra städer när det är mindre av bilparkeringar och mindre av köer. Vi minskar därmed även svåra skador i våra kroppar genom bättre stadsluft pga mindre skadliga utsläpp från bilar.
Cykeln utgör en även stor faktor i främst den lokala omställningen för att minska varje kommuns utsläpp av klimatskadliga gaser.

Men om vi jämför med bilen, så saknar cykeln festivaler och parader till dess ära. Och så kan det ju inte fortgå!
Därför skissade Alexander kring 2016 fram ett scenario med cykel-tematiskt pampig parad och festival med scenuppträdanden.

Det är med stor glädje (och sjukt enträget arbete tillsammans med Cykelstaden i Umeå och Studiefrämjandet), som Alexander kan se sitt festivalbarn återfödas år efter år sedan starten 2018!
Delta gärna framöver som medarrangör, volontär eller cykla med oss i paraden!

Den STORA Burgarfesten (2015)

För vem som helst som inte är veg*an, så kan det vara svårt att greppa hur kul den här idén faktiskt var. Betänk då följande: Umeå har (fortfarande) inget renodlat veganhak trots kanske högst andel veganer per capita i Sverige. Ätställen har och hade möjligen en sömnig veganrätt på menyn och sannolikt ingen vegansk efterrätt. Eller så har de bara nån vegankaka men inget mer närande.

Nu erbjöds två olika och helt veganska burgare av tempeh respektive linser-rödbeta, med sallad, tomat, aubergine, ost och dressing, veganska milkshakes, coleslaw, kaffe, etc SAMT Livemusik!

Suget var enormt och översteg alla förväntningar med 120 förbetalda gäster och ytterligare hundratals personer köandes utomhus en kall kväll i november, varav bara några tiotal kunde bjudas in!
Festen var och är fortfarande sannolikt Umeås första och största helt veganska burgar-event någonsin. (i samarbete med Studiefrämjandet)

En överlevnadsfestival

Under 2014 placerades all mänsklig aktivitet under lupp i Festivalen Survival Kit, där Alexander var anställd som projektets ledare (för föreningen Verkligheten). Festivalen ville förstå den värld vi lever i med alla dess kriser och komplexitet, men också reflektera kring dess framtid i utopi som dystopi – hur vi på radikalt mindre destruktiva sätt skulle kunna fortsätta att skapa, älska, äta, resa, leva, och samtidigt – vad sker om vi inte gör det?

Survival Kit är det mest omfattande projektet i Alexanders portfolio, med ett 60-tal konstnärer, musiker, poeter, författare och regissörer som direkt involverade och fler därtill i alla förberedelser på de många platser som aktiverades under de två månader som festivalen pågick.

Matkurser med veganska tricks och tips

Hur görs veganska såser, majonäs och pålägg? Vad är aqua faba och hur används det? Finns det goda veganska ostar? Vad är tempeh?

Alexander har som ambition att hålla årligt återkommande matkurser, senast under 2019 med Studieförbundet Vuxenskolan. Kommande kurser sannolikt helt i egen regi.
De inträffar oftast kring vinter-vår. Anmäl gärna ditt intresse eller köp presentkort åt en vän, så får du en notis när det börjar närma sig och kan då ta ställning till om du vill vara med eller inte.

Tanken är att utgå från deltagarnas egna preferenser och nivå och anpassa kursen därefter. Utöver praktiska moment, pratas det även om populär mytbildning kring vegankost, om Livsmedelsverket, hur otroligt bra det är med fermentering och generella samtal kring produkter och näringsinnehåll.

Allt matigt som vi gör äter vi tillsammans och det vi inte orkar får deltagarna ta med sig hem. Ett vanligt upplägg är tre tillfällen på tre timmar vardera som inklusive ingredienser kostar mellan 900-1400kr/person.

Intervjuer, samtal och presentationer

Under arbetet som verksamhetsansvarig gallerist (Verkligheten 2011-2018) har Alexander tillsammans med utställande nationella och internationella konstnärer, arrangerat en mängd utställningar, föreläsningar, spelningar och andra arrangemang. Arbetet har även innefattat sammanfattningar och översättningar av konstnärsskap/verk samt presentationer av dessa i text och tal på svenska och engelska.

Webb och text och sånt

Alexander har byggt och underhåller flera webbar sedan 1995.
Besitter generell vana av att föra fram budskap i text och bild.
Det går bra att anlita honom både för rådgivning samt praktiskt arbete.
Foto-dokumentation, textframställning och formgivning.
För digitala lösningar som webb eller i tryckt form.